Translate

domingo, 30 de diciembre de 2012

VA DE CODIS...

A COED, ens ensenyen a treballa la comunicació des de tots els punts de vista, un dels més importants és l'oral i l'escrit, l'Imma ens va proporcionar uns apunts per tal diferenciar-los, és pot fer de dues maneres.

- Diferències Contextuals
  
- Diferències Textuals

- La relació entre l'Oral i l'Escrit
 Hi han hagut moltes maneres d'establir relacions entre aquests dos codis, però ens centrarem en les visions de dos autors:

VIGNER: ho fa des de la òpica de la llengua i dona 3 models:

- Escrit tradicional: és l'objecte únic de l'aprenentatge, el que cal aprendre i seguir. Es rebutja el codi oral, i és treballa mitjançant la traducció seguint models literaris clàssics.

- Escrit, Codi segon: fonaments lingüístics moderns, es fonamenta el codi oral l'escrit és subordinat. És treballa mitjançant fonemes i amb el diàleg.

-L'escrit, llengua: tan l'escrit com l'oral, creen la llengua. Diu que cal que els alumnes aprenguin tan el codi escrit com l'oral per tal que aprenguin una llengua. Vigner creu amb aquesta última.

SCINTO: ho fa des de una òptica psicolingüística, ens presenta també 3 models:


- Model Dependent:oral és la manifestació primera i principal, l'escrit tan sols és una transcripció gràfica de l'oral, utilitzada tan sols amb la correspondència amb l'oral.

-Model Independent: diu que oral i escrit són independents, tan sols representen dues possibilitats d'expressar el llenguatge.

-Model Equipolent: creu que oral i escrit tenen característiques en comú tot i tenir funcions diferents i complementaries. 

Després d'analitzar els dos codis profundament i de veure'n les diferències i les coses en comú podem valorar que els dos són igual d'important dintre de l'aprenentatge d'una llengua ja que cadascun té la seva funció, són autònoms però és complementen. Per tan per tenir un bon domini de qualsevol llengua cal trobar un equilibri entre els dos codis, ara per ara en l'actualitat a les escoles, això no passa, es posa molt emfàsi en l'aprenentatge escrit i moltes vegades ens oblidem que també cal aprendre el codi oral, no donar per suposat que tots el sabrem utilitzar.


No hay comentarios:

Publicar un comentario