Translate

viernes, 28 de diciembre de 2012

La Descripció tot un art...

Un dels primers temes "teòrics" que hem treballat a COED ha sigut la descripció. Ara us faré un breu resum del llibret que ens ha passat tot i que a classe l'hem treballat d'una manera diferent, sense apunts ni teories, perquè què millor que un exemple.

QUE ÉS: és un mètode d'organització del discurs que pretén representar lingüísticament animals, objectes, paisatges, persones, èpoques, sentiments, ets de manera detallada, s'intenta descriure tots els aspectes de la realitats des dels concrets fins els més abstractes.

TIPUS: en distingim dos tipus, l'objectiva que és la que adopta una actitud imparcial davant de l'objecte descrit, és limita a fer-ho amb la màxima precisió les característiques que el defineixen (Ex: text científic). I la subjectiva, en la qual es reflecteix el que li suggereix personalment l'objecte, sol tenir una finalitat estètica.

ESTRUCTURA: podem considerar tres procediments ordenats.
- L'establiment del tema: amb la presentació de l'objecte com un tot.
- Caracterització: a través de la qual es distingeixen les qualitats, propietats i les parts de l'objecte.
- Establir relació amb el món exterior: tant en el que fa a l'espai i el temps com a les múltiples associacions amb altres móns i objectes anàlegs (comparació, metonímia, metàfora, etc).

Després d'aquesta mica de teoria us voldria ensenyar com vam treballar-la a classe.
Primer de tot s'en va proposar la descripció per mitjà d'unes cançons:

- La cançó del Gripau Blau, Ara va de bo (tradicional Nord-Americana) és una cançó amb una lliçó moral, parla d'un gripau blau que es té massa cregut les seves qualitats.

- Lila, Wisky'ns la cançó parla d'una noia molt singular, fora de la normalitat.

- Pedro Navaja, Gato Pérez on parla del dia a dia del home Pedro

- Com un puny, Raimon cançó en la qual se'ns explica els sentiments d'enyorança d'un home cap a la seva dona.

Tot seguit hem passat a una altre manera d'introduir la descripció,aquest cop des d'un conte infantil, el conte de l'Abiyoyo d'en Xesco Boix, aquesta manera és molt dinàmica i didàctica és una manera de que els nens comencin a descriure personatges interactuant amb el que els hi explica el conta.

I després hem vist el poema visual de Joan Brossa que ens ha fet veure que no calen paraules per descriure també es pot fer amb un senzill dibuix, i en sortiran més d'una interpretació.

Per acabar ens hem traslladat a l'àmbit de la publicitat on l'Imma ens ha ensenyat el video de propaganda de Estrella Damm i ens ha demostrat que és un clar exemple de descripció. No només amb l'eslògan sinó que tot el que el composa està curosament triat per transmetre un missatge al subconscient del espectador.


POSEM-HO A LA PRÀCTICA

Per tal de posar a la pràctica el que havíem treballat, se'ns va proposar el treball de Qui ets, tu? és tractava d'un treball dividit en dues parts, l'una era la descripció escrita tan física com psíquica d'un company de classe, en el meu cas vaig triar l'Arnau, ja que com que ens trobàvem a l'inici del curs encara no coneixia prou bé a la gent. Em pensava que la part difícil seria la de que se'ns demanava una imatge que descrigués aquesta persona però en contra del que preveia aquesta part amb el que havíem treballat a classe no em va resultar gens difícil.
Un cop realitzades les dues parts, durant una classe de COED vam exposar tots els treballs i cadascú en feia la seva presentació i la resta de la classe havia d'endevinar de qui es tractava.
Com a reflexió del treball, vam arriba tots a la conclusió de que deixant de banda els errors comesos, ens havia ajudat a tots a conèixens una mica més, alguns havien descrit persones amb les que no es feien i el treballa havia resultat una bona excusa per fer-ho i d'altres després de saber com eren una mica més la resta de companys, van decidir fer canvi de xip i obrir-se més. És a dir, que apart de resultar una manera molt amena de treballa la descripció vam poder fer treball de grup, per unir-nos una mica més.

No hay comentarios:

Publicar un comentario